a

Wat je moet weten over snellezen

Wanneer ik workshops geef over Snellezen en ik vraag aan mijn deelnemers wat ZIJ denken dat snellezen is. Dan krijg ik vaak de volgende antwoorden:

  • Tekst overslaan
  • Tekst skimmend / oriënterend / globaal lezen
  • Snellezen zorgt dat je minder onthoud
  • Schuin lezen

Artikelen uit o.a. het NRC geven aan dat wanneer je snel leest, je minder begrip hebt. Veel wetenschappers zijn er ook niet over uit of snellezen wel of niet werkt.   

“Maar Cor, jij verkoopt toch snellees cursussen?”

Dat klopt!

In deze breinprikkel leg ik even kort uit, wat snellezen wel en niet is.

Want, zowel de wetenschap als alle aanbieders van snellees cursussen hebben gelijk. Het is maar wat je verstaat onder lezen.

Lezen is het overbrengen van geschreven informatie naar de hersenen. Hierbij lees je, analyseer je de informatie en onthoud je wat je leest met begrip en inzicht. Dat laatste is essentieel. Want wanneer de inhoud complexer wordt, zoals vakliteratuur, studieboeken of moeilijkere dossiers, gaat het proces een stuk langzamer.  

Hoe je de ware leessnelheid van iemand kan meten, is op basis van wat er gelezen is vragen te stellen en een goed antwoord ontvangen.

Laten we beginnen met wat snellezen níet is:

Snellezen is niet alleen maar zo snel mogelijk de tekst doorlezen en niet begrijpen.

  • Je slaat geen tekst over
  • Je gaat niet van je leesproblemen afkomen
  • Je leest niet schuin/oriënterend/globaal.
  • Het is niet wat het onderstaand plaatje je laat zien

Wat is snellezen dan wel?

Allereerst is snellezen een vaardigheid dat je kunt trainen.

Snellezen leert je op een hoger tempo begrip krijgen van de teksten. Want we lezen veel te langzaam met zijn allen. Dit komt o.a. door de prikkels die wij dagelijks ervaren van een beeldscherm, daarin geven boeken al minder prikkels en is ons brein afgeleid

Om deze vaardigheid te kunnen trainen heb je een aantal onderdelen waar je aan moet werken, om het lezen te versnellen EN je begrip te vergrootten.

Een motorisch onderdeel, waarbij je leert te focussen op je tekst met (visuele) hulpmiddelen, als een pen, liniaal of je vinger. Een mindset van aandacht. Hoe kun je gefocust zijn op wat je leest en waarom wil je gefocust zijn.

Daarnaast zit er een strategie achter het snellezen. Waarbij je leert hoe je echt leest en informatie tot je neemt.

In de cursus snellezen, gaan we daar veel steviger op in, waarin je de stappen van snellezen gaat volgen middels de Maxam-methode beschreven door Frans Duijts.